SherlockHolmes.se

Sam Klein och ett fall för Sherlock Svammelman

I nr 6-7 2019 av serietidningen Knasen dyker general Amos Svammelman upp som mästerdetektiven Sherlock Svammelman, med en trogen Watson i fänrik Fjun. Vi frågade Sam Klein, tecknaren bakom serien, om hans intresse för Sherlock Holmes.

Sam Klein
Sam Klein

– Vad jag vet så är det första framträdandet av Svammelman som Holmes, men kanske inte den sista, säger Sam Klein, norskamerikansk tecknare som flyttade till Norge i mitten av 90-talet.

Inte bara är det första gången General Svammelman dyker upp i en homage till Sir Arthur Conan Doyles privatdetektiv, det är även första gången som Knasen tecknas av en norrman. Två debuter som faktiskt inte är av en slump.

– Vi bestämde oss för att göra en Sherlock Holmes-parodi då ”påskekrim” är en norsk tradition och Sherlock Holmes förmodligen är världens mest kända detektiv.

Norrmännen har älskat att läsa kriminalromaner under påsk ända sedan 1923. Det var då som författarna Nordahl Grieg och Nils Lie släppte kriminalromanen ”Bergenstoget plyndret inatt” som fick stor uppmärksamhet i media då många trodde att det hade hänt på riktigt. Sedan dess lanserar de stora norska deckarförfattarna ofta mordgåtor kring påsken och påskdeckare, eller ”påskekrim”, har blivit en självklar norsk tradition. En tradition som Knasen nu är en del av tack vare Sam Klein.

Att det skulle bli just Sherlock Holmes som fick representera påskekrim i Knasen var inget svårt beslut för Sam.

– Jag har personligen varit ett fan av Sherlock Holmes i alla hans skepnader under hela mitt liv. Jag läste originalberättelserna som tonåring och såg de gamla Basil Rathbone-filmerna på TV. Jag har också kära minnen av Michael Caine som Sherlock Holmes (red: Trubbel på Baker Street från 1988) och av Young Sherlock Holmes-filmen från 80-talet. På senare tid har jag även uppskattat den nya Benedict Cumberbatch-serien och filmerna med Robert Downey Jr.

I Knasen måste Sherlock Svammelman lösa den stora gåtan: Vem mördade Schassen? Men trots detta senaste bidrag till Holmes långa historia av pastischer och parodier så är Sams personliga favorit-Sherlock den från Arthur Conan Doyles böcker. Sam har inte hunnit få någon feedback än på sitt nummer av Knasen men har stort förtroende för fansen till serien och mästerdetektiven.

– Det tycks som att Sherlock Holmes är en karaktär som aldrig går ur mode. Lite som Knasen.

Knasen nr 6-7 2019
Knasen nr 6-7 2019

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen