SherlockHolmes.se

Vad händer egentligen med Sherlock Holmes 3?

Det har gått 10 år sedan Sherlock Holmes hade premiär på de svenska biograferna. Regin stod Guy Ritchie för, mest känd för de brittiska gangsterkomedierna Lock, Stock and Two Smoking Barrels och Snatch. Robert Downey Jr spelade Sherlock Holmes som vi aldrig sett honom förut, som en slagsmålskämpe. Vid han sida muttrade Jude Law i form av Dr. John Watson. Filmen blev en succé och två år senare hade uppföljaren Sherlock Holmes: A Game of Shadows premiär med lika goda kassakvitton som resultat.

Ända sedan dess har det varit tal om en tredje film i serien – det tycks aldrig går mer än ett par månader innan någon i ensemblen yttrar något skvaller om saken. Ett datum spikades till slut – 21 december 2021 – men i och med covid-19-pandemin så lades planerna på is.

Här är en resumé av alla turer kring Sherlock Holmes 3

Oktober 2011

Redan två månader innan Sherlock Holmes: A Game of Shadows haft premiär meddelar filmbolaget Warner Bros. att det kommer bli en tredje film. Manusförfattaren Drew Pearce bekräftas att ha anlitats för att skriva storyn.

September 2012

I Toronto under sin PR-turné för filmen Anna Karenina ger Jude Law en liten uppdatering om hur arbetet med den tredje Sherlock Holmes-filmen går:

 “I don’t [know when filming begins]. There’s certainly talk of it and I know there’s a script being played around with, but [Robert] Downey’s a busy boy and I’m a busy boy, so we’ll see. But we want to [do another one]. We’re a very happy team and we have a lot of fun and we also think there’s still a lot of legs in the duo.”

September 2013

Återigen är det Jude Law som ger en statusuppdatering. Trots att det gått helt år sedan sist så har det enligt Law inte blivit mer än några möten med filmbolaget Warner Bros. Problemet är att han själv, Robert Downey Jr och regissören Guy Ritchie alla är upptagna med andra projekt:

 “I hate celebrating anything I’ve done, but I’m so proud of those films. I think it was Joel Silver who said, ‘Take it out of that dusty room and put it on the street’. I think Warners want it, and there’s a lot of want from us as a team. We want it to be better than the other two. We want to make sure it’s smarter and cleverer, but in the same realm. It’s a slow process. We’re all busy. So getting us together to try to nail that has taken a little bit longer than we had hoped.”

Augusti 2015

Fyra år har nu gått sedan Sherlock Holmes: A Game of Shadows men ännu har inget nytt hänt med den tredje filmen. När regissören Guy Ritchie släpper sin nya spionrulle The Man from U.N.C.L.E. får hans producent och manuspartner Lionel Wigram frågan om vad som händer med privatsnoken och ger ett lovande svar:

“We’re working on a Sherlock Holmes 3 script. I think we would all love to do one if we could come up with something that really was really going to knock it out of the park and was going to be the best of the three. So we’re working on that – it’s quite hard to do.”

April 2016

För första gången så händer det faktiskt något nytt med filmprojektet när James Coyne anställs för att arbeta på manuset. Det är emellertid inte klart om han kommer putsa på manuset som Drew Pearce anställdes fem år tidigare för att skriva eller om det är ett helt nytt äventyr.

Oktober 2016

Det blir tydligt att det är manuset som drar ut på tiden när nyheten släpps att Robert Downey Jr och filmbolaget Warner Bros anlitat ett så kallat ”writers room”. En grupp av manusförfattare som tillsammans ska fixa till storyn till den tredje Sherlock Holmes-filmen. Gruppen består av Nicole Perlman (Guardians of the Galaxy), Justin Malen (Baywatch), Gary Whitta (Rogue One), Geneva Dworet-Robertson (Tomb Raider) och Kieran Fitzgerald (Snowden).

Mars 2018

I en intervju med Entertainment Weekly under sin presstour för Avengers: Infinity War får Robert Downey Jr frågan om vad som står härnäst på schemat:

First of all the missus is front and center with Joe Roth producing Doolittle. […] Then there’s all this stuff down the pike. We’re looking at another Sherlock Holmes, we’re developing Perry Mason for HBO. I still want to do Pinocchio.

Maj 2018

Äntligen! Filmbolaget meddelar att den ännu inte namngivna Sherlock Holmes 3 kommer ha premiär på juldagen 2020. Både Robert Downey Jr och Jude Law är tillbaka i sina roller som Holmes och Watson. Någon regissör är emellertid inte spikad ännu och Guy Ritchie är upptagen med ett flertal andra projekt.

Det meddelas även att det är Chris Brancato, skaparen av tv-serien ”Narcos”, som kommer stå för filmens manus.

Augusti 2018

Bara några månader senare ger Jude Law i en intervju lite hintar om vad vi kan förvänta oss av handlingen i den tredje filmen:

“We hope to propel the story forward. As always, the essence of the story is their codependency. We’re going to examine — since it’s been several years since we’ve seen them — we’re going to play up the fact that they haven’t seen each other for a long time either.” 

Mars 2019

Lyckan är kort när filmbolaget Warner Bros. meddelar att premiären för Sherlock Holmes 3 skjuts upp med ett helt år. Istället för juldagen 2020 måste vi vänta ända till 21 december 2021 innan vi får se Robert Downey Jr och Jude Law reprisera sina roller som den litterära historiens mest framstående privatdetektiv och sidekick.

Bara några dagar senare avslöjar HNEntertainment att en anonym källa hävdat att filmens handling kommer utspela sig i den vilda västern i USA. Förmodligen i trakterna av San Francisco. 

Juli 2019

Nyheten kommer att det inte blir Guy Ritchie som regisserar nästa Sherlock Holmes-film utan istället är det Dexter Fletcher som får jobbet, då aktuell med Elton John-filmen Rocketman. Dexter spelade faktiskt en av rollerna i Guy Ritchies debutfilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

Oktober 2020

Dexter Fletcher meddelar tyvärr att Sherlock Holmes 3 är lagd på is på grund av covid-19-pandemin.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen