SherlockHolmes.se

Adventskalendern 23 dec: Första biografin om Conan Doyle var svensk

Ett ganska okänt faktum är att världens första biografi om Conan Doyle var en svensk bok: “Sir Arthur Conan Doyle – Liv och minnen” av Viktor Olsson, 1930.

5 kommentarer på “Adventskalendern 23 dec: Första biografin om Conan Doyle var svensk

  1. Hör kanske inte till ämnet just idag, men det slog mig häromdagen när jag såg Anno 1790 att det naturligtvis också är en Sherlock Holmes-travesti (med Dåd som Sherlock och Fröjd som Watson förstås). (En serie som har tagit sig med tiden tycker jag)

  2. Mattias: Har jag rätt i att lektorn avfärdar såväl HOUN som VALL som mindre intressanta än STUD och SIGN, vilka han menar är Doyles mest minnesvärda längre holmeshistorier? Det är många år sedan jag läste volymen.

  3. Morgan: Du har rätt. Åtminstone vad gäller att han höjer STUD och SIGN till skyarna. Vid en snabb genombläddring hittar jag ingen kritik mot HOUN och VALL, men jag hittar heller inte att han nämner dem överhuvudtaget, mer än i ett par ord. Konstigt. Det är kanske dags att läsa om Viktor Olssons bok – det var länge sedan jag gjorde det. Youtube-klippet gjorde jag helt utifrån minnet av min läsning för länge sedan. Jag inser bl a att boken nog är mer självständig än vad jag tidigare trott. Den bygger visserligen på “Memories and Adventures”, men det är väldigt mycket av Olssons egna tankar.

  4. Mattias, Du kan fortfarande se alla avsnitten av “Anno 1790” på svtplay.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen