SherlockHolmes.se

Grattis Sherlock Holmes på födelsedagen!

specvagn

Olle Hammarlund skrev en gång en ”okynnesroman”, Onkel Enoks hus. Han berättar om hur de historiska personerna Adolf Fredrik, Karl XII, dr Samuel Johnson och Sherlock Holmes sammanstrålar på Kastanjegården, strax utanför Kristianstad, för att umgås med Onkel Enok och dennes familj. Vid ett samtal om påhittade ting bryter detektiven in:

– Nå, sa Sherlock Holmes. Jag är själv påhittad. Jag har aldrig funnits. Det känns ibland lite tomt. Jag kan ibland önska att jag fanns.

– Såja, sa faster Elisabeth tröstande. Jag känner flera personer som finns betydligt mindre än ni, herr Holmes.

En klok och förståndig dam är hon, denna faster Elisabeth. Vad gör väl det att mästerdetektiven från Baker Street kanske inte har existerat på exakt samma sätt som vi andra vanliga dödliga. Sherlock Holmes är ändå i högsta grad levande – och välmående dessutom. Själv gör han kanske inte så mycket väsen av sig, och det kan vi väl unna honom. Efter ett hektiskt liv som världens främste konsulterande detektiv kan det nog kännas skönt att ha dragit sig tillbaka till sin lilla stuga i Sussex, för att ägna sig åt sin nya favoritsyssla, biodling. Kanske känner ni till hans magnum opus, skriften Practical Handbook of Bee Culture, with Some Observations upon the Segregation of the Queen?

I dag den 6 januari firar vi att han fyller 156 år. Vän av ordning kanske ifrågasätter det trovärdiga i att man kan uppnå en så hög ålder. Men det har Sherlock Holmes-vännerna, de s k sherlockianerna, förstås ett svar på. När en så stor man som mr Holmes en gång dör måste det självklart införas en minnesruna i The Times, och någon sådan har ännu inte siktats. Alltså lever han fortfarande. Enkel logik. Eller om man är lagd för än mer paradoxala förklaringar: En man som aldrig har existerat kan förstås heller aldrig dö.

Låt oss dock acceptera att Sherlock Holmes lever och kanske just i detta nu intar en kopp av den minst lika åldrade mrs Hudsons välgörande te framför den evigt sprakande brasan i stugan någonstans i Eastbournes närhet. Men hur kan vi då veta att Den Store Detektiven fyller just 156 år och att detta inträffar precis idag?

Hans ålder bekräftas genom ett uttalande i novellen ”His Last Bow”, vilken utspelar sig den 2 augusti 1914. Där talas det om herr Holmes som en 60-årig man.

Fastställandet av födelsedagen kan inledningsvis innebära vissa bekymmer, men när man väl ställs inför fakta elimineras alla tvivel. Den 7 januari 1888 (se The Valley of Fear) hade Holmes ett mer vresigt morgonhumör än vanligt och var föga intresserad av sin frukost. Säkerligen hade det varit fest kvällen innan. Lägg till detta att Holmes var flitig med att citera Shakespeare, men den enda pjäs han citerar två gånger är just Trettondagsafton!

Saken är biff: Sherlock Holmes är född den 6 januari 1854 – något som åtskilliga sherlockianer svurit över när de med förfrusna tår och igensnöade anleten sammanstrålat för att högtidlighålla Mästarens födelsedag.

Grattis Sherlock Holmes på födelsedagen!

av Mattias Boström

2 kommentarer på “Grattis Sherlock Holmes på födelsedagen!

  1. I Nick Rennisons biografi över Sherlock Holmes anges födelsedagen till den 17 juni 1854. Någon som vet anledningen till detta? Biografin är oauktoriserad, så man kan anta att Mr Rennison inte har talat med Mästaren själv.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen