SherlockHolmes.se

Så har filmen Sherlock Holmes tagits emot i Sverige

sherlock_holmes_poster_thumbnail

På nyårsdagen hade Guy Ritchies film ”Sherlock Holmes” svensk premiär. I rollen som Sherlock Holmes ser vi Robert Downey Jr och Jude Law spelar dr Watson.

Så här tycker några av de svenska kritikerna:

Jonas Appelberg på Moviezine.se: ”Jag gillar den här filmen, men det är långt ifrån ett mästerverk. Den har äventyret, karaktärerna, mystiken, tempot och explosionerna men den saknar mörkret och djupet i historien.” Betyg: 4 av 5

Hynek Pallas i Svenska Dagbladet: ”1800-talets London – hur datortillverkat det än känns – är en rolig kuliss och intrigen mer pojkäventyr än gangsterdrama. … Ett hyggligt äventyr – om man står ut med Ritchies formlekar och hänger av sig alla ortodoxa föreställningar om Sherlock Holmes i farstun.” Betyg: 3 av 6. Hynek Pallas kommenterar även recensionen på sin blogg – han har även den goda smaken att gilla Michael Chabons kortroman The Final Solution.

Rosemari Södergren på Kulturbloggen: ”Som film ger jag den ganska högt betyg. Den var rolig, spännande och mystiskt och Robert Downey Jr läcker i huvudrollen. Snygg och charmerande. En kvinnotjusare har trätt fram. Fast nu var det en filmatisering av Sherlock Holmes. Och då är jag inte helt nöjd med resultatet.”

Mattias Backström på Film.nu: ”Själv är jag helt såld på den här väldigt fysiska och smått Jason Bourne-aktiga versionen av Holmes där slagsmålsscenerna ibland till och med förklaras i slow motion på förhand innan de brakar loss i ett hejdlöst tempo där man ändå aldrig hade hunnit hänga med i vad som egentligen skedde.”

Karolina Fjellborg i Aftonbladet: ”… Robert Downey Jr är rent oemotståndlig som den både barnslige och geniale Holmes, och Jude Law backar upp stabilt som den lite mer sansade Watson. ”Sherlock Holmes” låter visserligen stil gå före substans men är vidunderligt underhållande.” Betyg: 4 av 5

Miranda Sigander i Expressen: ”Filmen ångar fram i en kvick, skitig och underhållande berättarstil som regissören Guy Ritchie ibland får till så bra … Här visar Ritchie att en gammal klassiker som Sherlock Holmes kan bli en angelägenhet för 2010-talet…” Betyg: 4 av 5

Linda på Deckarhuset.se: ”Sherlock Holmes spelas av Robert Downey Jr. och hans kompanjon Dr. Watson av Jude Law. Perfekta rollval! … Jag tyckte verkligen om filmen och rekommenderar definitivt ett biobesök! Däremot måste jag erkänna att jag aldrig läst en Sherlock Holmes roman. Men efter att ha sett filmen så kommer jag definitivt att göra det för att se om filmens karaktärer överrensstämmer med bokens.”

Patrik Andersson i Göteborgs-Posten: ”… tyvärr blir det aldrig riktigt spännande och de eventuella ambitionerna till en Holmesk nystart och fördjupning i stil med kollegan Bond går därmed om intet till förmån för popcornunderhållning.” Betyg: 2 av 5

Roger Lindström i Norra Västerbotten: ”Jag gillar i och för sig Ritchies berättarstil. Han kan få kameran att arbeta för sig på ett sätt som inte många andra regissörer klarar. Men det känns ändå lite överarbetat. Som att Ritchie tvivlar på att historien verkligen håller för drygt två timmar.” Betyg: 3 av 5

Erik Helmerson för TT Spektra, publicerad i bl a Östgöta Correspondenten: ”Jag tror att det enklaste sättet att betrakta ”Sherlock Holmes” är att glömma Sherlock Holmes. Då kvarstår en genomkompetent actionrulle med tunga viktorianska Londonmiljöer – mörkt, sjaskigt, byggnader som en svart, hotfull skog – och en odiskutabel förmåga att underhålla i två timmar och sedan glömmas bort.” Betyg: 3 av 5
Även publicerad i Piteå-Tidningen, Östersunds-Posten, Hela Hälsingland, Ystads Allehanda, Folkbladet, Smålandsposten, Barometern, Borås Tidning

Lisa Pehrsdotter i Arbetarbladet: Betyg: 4 av 5  

David Boda på dvdforum.nu: ”Sherlock Holmes år 2009 är mindre stel än i de klassiska tv-serierna och Downey låter humorn skina igenom galenskapen som plågar den framgångsrika detektiven. Dessutom lyckas han, trots en hel del Downeyistiska egensinnigheter, övertyga om att han verkligen är den stora detektiven med pipan i mungipan.” Betyg: 7 av 10

Christina Hygge i Gefle Dagblad: ”Robert Downey Jr lyfter filmen med sitt spel och Jude Law assisterar. De kunde inte ha gjort det bättre. Det konstiga är att inte hela filmen lyfter till skådespelarnas och sceneriets nivå förrän på slutet.” Betyg: 3 av 5

Emma Gray Munthe på SVT.se: ”Filmen utspelar sig dessutom i ett väldigt fint återskapat 1800-tals-London, miljöerna och kostymerna är genomarbetade och Jude Laws (Dr Watson) och Robert Downey Jr:s (Holmes) spel är en fröjd att se. Helt klart det bästa Ritchie gjort sedan långfilmsdebuten!” Betyg: 3 av 5

Rolf Nilsén i Norrbottens-Kuriren: ”… det har blivit mycket lyckat och innebär kvalificerad och direkt mästerlig underhållning, med massor av speed i kurvorna, stilettvassa repliker, fantastiska London-miljöer från ca. 1880-talet och en vårdad omsorg om de så viktiga smärre detaljerna, som medverkar till att göra helheten så övertygande.” Betyg: 4 av 5

Michael Tapper i Sydsvenskan: ”Guy Ritchie kan tyckas ett märklig regissörsval, men hans bombastiska stil och självbelåtna katt-och-råttalekar med publikens slutledningsförmåga passar som hand i handske för 1800-talsmelodramens fantastiska äventyr och effektsökerier.” Betyg: 4 av 5

Ronny Svensson i Nyhetsmorgon, TV4: ”Visst, filmen är underhållande för stunden och Mark Strong är utmärkt som Lord Blackwood men det är mycket yta och för lite substantiellt innehåll.” Betyg: 3 av 5. Se klippet här nedan:

Peter Eliasson i Sundsvalls Tidning: ”Denna synnerligen upphottade version av Conan Doyles klassiska detektiv liknar ingen annan filmversion man sett tidigare, och det ska nästan enbart tolkas positivt. Regissören har satt sitt osvikliga signum på helheten, och märkligt nog fungerar hans grabbigheter förvånansvärt väl i det victorianska London.” Betyg: 4 av 5
Recensionen finns även att läsa på Peters blogg JPS Media.

Björn G Stenberg i Upsala Nya Tidning: ”Emellanåt liknar det mer James Bond än som man oftast minns Sherlock Holmes. Actionthriller i högt tempo, med mängder av stunts, tricks och animation är receptet för uppdateringen och det funkar bra och underhållande för det mesta.”

Daniel Hofverberg på Dubbningshemsidan.se: ”Sherlock Holmes är absolut en intressant film, och det är ett ganska nytt begrepp att förlägga deckare till 1800-talet, varför filmen sticker ut från mängden även om det inte har alltför stora likheter med den ursprungliga figuren. Att jag sedan tycker att deckare passar bättre i nutid är en annan femma, men det är förstås en smaksak. Tyvärr har filmen en för ojämn klass för att jag ska bli riktigt nöjd – bitvis är det en riktigt bra film, men däremellan blir det för många actionsekvenser och slagsmålsscener där jag känner mig helt oberörd och inte längre bryr mig om utgången.” Betyg: 5 av 10

Hagbard på Movielovers.se: ”En av världens mest filmatiserade karaktärer är Sherlock Holmes. Att då tillföra något nytt och intressant kan vara svårt, men som senaste filmen Sherlock Holmes visar så är det inte omöjligt. Det här är en modern tolkning av den egensinnige dektektiven utan att tappa det som karaktäriserar historierna. På vissa ställen så är denna fartfyllda film mer trogen böckerna än många andra, mer traditionella, filmer.”

Gunnar Bergdahl i Helsingborgs Dagblad: ”Miljöerna är historiskt levande på det där påkostade viset, dialogen stundom rätt kul, actionscenerna både många och långa och slutscenen på bygget av Waterloo Bridge häftig. Guy Ritchie vet hur en slipsten ska dras över en händelsepepprad historia.” Betyg: 3 av 5. (Observera att Waterloo Bridge är felaktigt, det ska vara Tower Bridge.)

Mikael Svensson i Värmlands Folkblad: ”Hela filmen bygger för övrigt mer på fart och fläkt, än på gåtfullt ledtrådsnystande. För den konservative kan detta låta som svordomen i kyrkan, men jag tycker det blivit en lysande omtolkning. Det är friskt och fräscht, med avväpnande humor och snärtig dialog. Matinékänsla.
Downey gör sin Holmes med bravur. Även Jude Law är sevärd, även om han i sammanhanget blir alltför osynlig.” Betyg: 4 av 5

Björn Englöv på Ciné.se: ””Sherlock Holmes” är ofrånkomligen ett intressant experiment av en säregen regissör, med modet att ta sig an en världens mest diffusa litterära gestalter och göra den till sin egen. Försmädligt nog blir resultatet inte mer än dryga två timmars lättsamhet, som lider brist på (berättar)innovation och ett välskrivet manus.” Betyg: 2,5 av 5

Jonas Henningsson i Smålandsposten: ”Jude Law och Robert Downey Jr. i högform och i händerna på Guy Ritchie är en garanti för att det aldrig blir långsamt och tråkigt, deras samspel är den stora behållningen. Som en 00-talets variant av Persuaders kompletterar de varandra. Det är kvickt fyndigt, elegant och med bra personkemi. Men Guy Ritchie är så noga med att vara cool att han till del låter det gå ut över berättandet och beskrivningen av karaktärerna.” Betyg: 3 av 5

Daniel S Ogalde på Nyheter24: ”Sherlock Holmes populärkulturella comeback är inte det storslagna segertåg i skarpsinnighet som man kunnat hoppas. Snarare en mutation i åldersnojja av det roande slaget visserligen men långt ifrån någon klassiker. En välförtjänt trea med andra ord.” Betyg: 3

2 kommentarer på “Så har filmen Sherlock Holmes tagits emot i Sverige

  1. Jag tycker filmen var underhållande om man inte tänker på Holmes. För har man som jag läst allt av Doyle samt sett ett tiotal olika skådespelare gestaltat Holmes genom åren så kan jag inte se Downey som Holmes, det går inte. Han gör ju sin grej bra men som sagt läs böckerna och se t ex Brett, Rathbone eller varför inte Peter Cushing. Jeremy Brett var den ultimata Holmes, in i minsta detalj. Hans närmast maniska behov att likna Holmes blev ju faktiskt hans liv tills hans kropp till slut sa ifrån. Oerhört fascinerande skådespelare och öde.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen