SherlockHolmes.se

Tio Holmesfilmer du bör se

morganmalm_filmfavoriter2005 ställde Holmeskännaren Morgan Malm samman en lista över tio Sherlock Holmes-filmer som har det där lilla extra. Med tanke på att det under det senaste seklet producerats långt över 200 filmer om mästerdetektiven så kan en liten guidning absolut behövas. Och även om artikeln har några år på nacken står sig rekommendationerna fortfarande bra.

De flesta av dessa filmer kan man ganska lätt hitta på dvd. Så om du vill ha mer av Sherlock Holmes och hans värld efter att ha sett Guy Ritchies film ”Sherlock Holmes” så finns här gott om godbitar.

Läs Morgan Malms lista

En kommentar på “Tio Holmesfilmer du bör se

  1. Jag har just läst igenom min lista igen och finner att jag fortfarande kan stå för valen jag gjorde 2005. Idag skulle jag dock finna plats för Ritchies film på listan, främst tack vare den fina relationen mellan doktorn och detektiven, samt de underbara miljöerna. Skulle jag då tvingas ta bort någon film så får det bli The Triumph of Sherlock Holmes. För trots att den är en av de mest trogna filmatiseringarna av någon av Doyles romaner om Sherlock Holmes, har den tyvärr inte åldrats lika väl som t.ex. Basil Rathbones filmer från ungefär samma tid. Intressant nog är Wontners Holmes på sätt och vis Downey Jr:s antites. Den förre är ständigt kolugn, den senare i sina lugnaste stunder ett återhållet energiknippe. Kanske är det typiskt för detektivens utveckling på film under hundra år. Vågar moderna regissörer låta skådespelarna krypa under skinnet på detektiven och visa mer av hans känslor?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen