SherlockHolmes.se

Christopher Lee och Sherlock Holmes

Den 7 juni 2015 avled skådespelaren Christopher Lee, 93 år gammal. Främst är han känd för sina många skräckfilmer (där han bl a spelade Dracula) och för sin medverkan som Saruman i Sagan om ringen-filmerna. Men han har också medverkat i flera Sherlock Holmes-filmer.

Redan 1959 var han med i Hammerproduktionen ”The Hound of the Baskervilles” med skräckkollegan Peter Cushing i huvudrollen som Sherlock Holmes. Lee spelade den gången sir Henry Baskerville.

baskervilles-christopher-lee
Christopher Lee som sir Henry Baskerville, 1959.

Tre år senare anlitades han att spela Sherlock Holmes i den tyska produktionen ”Sherlock Holmes und das Halsband des
Todes” (Sherlock Holmes and the Deadly Necklace). Lee dubbades då till tyska, och när filmen senare kom att visas i England hade han dubbats tillbaka till engelska – men av en annan skådespelare.

Christopher-Lee-as-Sherlock-Holmes
Ur ”Sherlock Holmes und das Halsband des Todes”, 1962.

När Billy Wilder skulle spela in ”The Private Life of Sherlock Holmes” (1970) fick Christopher Lee hoppa in i rollen som Mycroft Holmes, istället för en annan skådespelare som varit för sjuklig vid tillfället ifråga. En Mycroft som var lång och smal var något oväntat, men fyrtio år senare kom det att inspirera Mark Gatiss i rolltolkningen av Mycroft i BBC-serien ”Sherlock”.

Christopher Lee as Mycroft Holmes
Bröderna Holmes: Christopher Lee (som Mycroft) till vänster och Robert Stephens (som Sherlock) till höger. Ur ”The Private Life of Sherlock Holmes”, 1970.

Och slutligen 1992. Då var Lee tillbaka i rollen som en åldrad Sherlock Holmes i två tv-filmer: ”Sherlock Holmes and the Leading Lady” och ”Sherlock Holmes: The Incident at Victoria Falls”. Hans Watson i dessa produktioner var Patrick Macnee, en gång i tiden känd från tv-serien ”The Avengers”. Macnee gick bort bara två veckor efter Lee, 23 juni 2015, även han 93 år gammal. Redan 1976 spelade han doktor Watson första gången, i ”Sherlock Holmes in New York” mot Roger Moore som spelade mästerdetektiven. Han medverkade dessutom i ett avsnitt av tv-serien ”Magnum, P.I.” där han spelade en före detta hemlig agent som trodde att han var Sherlock Holmes. Och 1993 fick han spela Sherlock Holmes på riktigt, i filmen ”The Hound of London”.

sherlock-holmes-the-golden-years1
Patrick Macnee som doktor Watson och Christopher Lee som Sherlock Holmes, 1992.

I listan över Sherlock Holmes-skådespelare som avlidit under den gångna månaden ska även nämnas Ron Moody, som 1988 spelade huvudrollen i Londonmusikalen ”Sherlock Holmes: The Musical” av Leslie Bricusse.

sherlockholmes1989ukcover
Programhäftet till musikalen om Sherlock Holmes, 1988, med Ron Moody på framsidan.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen