SherlockHolmes.se

Dorothy L Sayers essäer om Holmes nu på svenska

patalomsherlockholmes

Nyligen utgav ellerströms förlag På tal om Sherlock Holmes av Dorothy L Sayers. Boken består av fem texter hämtade ur Sayers essäsamling Unpopular Opinions. Essäerna ifråga anses vara klassiker inom den sherlockianska forskningen – den kvasiakademiska forskningsgren som behandlar Holmes och Watson som om de vore verkliga personer. Eftersom berättelserna om detektiven därmed måste vara sanna uppstår ett antal problem med inkonsekvenser och faktafel – problem som sherlockianerna gladeligen ger sig i kast med. Sayers var under 1930-talet en av de allra första aktiva inom dylikt författande.

I boken klargör Sayers för sin teori om vilket universitet Holmes studerade vid, hon tar itu med datumproblemen i ”De rödhårigas förening”, hon avslöjar Watsons mellannamn och hur många gånger han var gift. Alltsammans i en ytterst akademisk stil där humorn gömmer sig mellan raderna. Därtill går hon i polemik mot den lilla skara andra sherlockianer som vid den tiden hade publicerat teorier om Holmes och hans omgivning.

Boken är översatt av Per Olaisen. Ted Bergman – som är Sveriges främste Holmeskännare sedan 1960-talet – har skrivit bokens förord. Detta är första gången essäerna samlats på svenska.

Boken kan köpas i bokhandeln eller beställas från ellerströms.

1 kommentarer på “Dorothy L Sayers essäer om Holmes nu på svenska

  1. Att ”humorn gömmer sig mellan raderna” är ju ett understatement av stora mått … trots att jag betraktar mig som SH-nörd tycker jag att essäerna är i det närmaste oläsliga. Men självklart läsvärda!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen