SherlockHolmes.se

Anthony Horowitz skriver sin andra Sherlock Holmes-roman

I november 2011 gav Anthony Horowitz ut Sherlock Holmes-pastischen The House of Silk. Främst marknadsfördes den med budskapet att den hade beställts och auktoriserats av Conan Doyles arvingar. Horowitz är en etablerad författare med sin Alex Rider-serie för ungdomar och med manus till flera av avsnitten i den förnämliga tv-serien Foyle’s War. Många andra Holmespastischer har genom åren kommit ut med någon sorts godkännandestämpel från arvingarna, men där har det främst handlat om att en licensavgift betalats av författaren/förlaget. I Horowitz fall ville arvingarna gärna att det skulle ses som en ”äkta” ny Holmesroman.

Horowitz är en skicklig författare och The House of Silk var därmed en välskriven bok, även om jag personligen inte tyckte det var någon perfekt Holmespastisch. Jag tyckte att den var lite för perfekt i detaljerna. Det var väldigt mycket referenser till andra Holmeshistorier och alla dessa referenser var korrekta. Conan Doyle själv skulle aldrig ha bemödat sig med att korsreferera på det sättet, eftersom det skulle ha inneburit att han måste leta upp texten ifråga och kontrollera fakta. Det låg inte riktigt för Conan Doyle när han skrev Holmeshistorierna att vara noggrann med detaljerna. Så Horowitz nedlagda möda att göra The House of Silk så conandoylesk som möjligt gjorde istället att han kom längre bort från originalen.

The House of Silk blev en stor framgång och sålde i många hundratusentals exemplar. Och nu är det dags för en uppföljare. Under augusti 2013 har Anthony Horowitz twittrat om att han håller på att skriva på boken. Planerad utgivning är i oktober 2014. Under slutet av augusti har det dessutom pågått en välgörenhetsauktion där högste budgivarens namn får vara med i handlingen. Om auktionen kommer upp i 1000 pund så kommer budgivarens utseende och några bakgrundsdetaljer att arbetas in i historien. För 2500 pund får den fiktiva figuren möta Holmes. Och för 5000 pund kommer figuren att mördas på ett skräddarsytt sätt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen