SherlockHolmes.se

Var snäll och säg att Sherlock Holmes finns!

Gästskribent: Ted Bergman

I denna välsignade väckelsetid, när Mr Sherlock Holmes person strålar starkare än både Zlatan och Lisbeth Salander, kanske inledningen av följande artikel i Böckernas Värld nr 4 1971 kan skänka tröst och hugsvalelse till någon troende:

”Det är inte sant att Sherlock Holmes sover med en märkvärdig mössa på sig. Inte heller är det sant att han röker en stor krum sjöskumspipa som liknar en hörlur. Det finns i själva verket inte ens något belägg för att Holmes någonsin skulle ha yttrat de berömda orden: Elementary, my dear Watson!

Men något att tro på måste man väl ändå ha? Ja, redaktören för den amerikanska tidskriften Baker Street Journal publicerade en gång följande insändarbrev:

Kära farbror redaktören!
Jag är en ung och blond flicka […] och alla jag känner bara skrattar åt mig för att jag tror på Sherlock Holmes. De säger att det inte finns någon sådan person och att han är påhittad för att lura folk. Var snäll och säg att Sherlock Holmes finns.
Virginia West

Kära Virginia!
Dina vänner har alldeles fel och du har rätt. Sherlock Holmes måste finnas. Hur skulle vi kunna undvara en så stor man som skänkt mänskligheten så mycket glädje och äventyr. Bara därför att han är en legend finns ingen anledning att sluta tro på honom. Ingen av tvivlarna har väl någonsin sett Abraham Lincoln eller George Washington men skulle väl aldrig tvivla på att dessa existerat bara för att man är hänvisad till böcker om man vill lära känna dem. […] ”

// Ted Bergman

Läs mer artiklar av Ted Bergman på hans sajt

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen