SherlockHolmes.se

Aftonbladet gick på Sherlock Holmes-bluff

Sherlock Holmes

I måndagens Aftonbladet (2010-01-04) kan man läsa en artikel med rubriken ”Homo-Holmes kan stoppa uppföljare” (obs uppdatering: artikeln har 5 januari plockats bort efter kritiken från SherlockHolmes.se). Enligt artikeln har Robert Downey Jr i David Lettermans intervjuprogram insinuerat att Holmes och Watson hade ett gayförhållande. Detta fick, enligt Aftonbladets Björn Berglund, ”förvaltarna av rättigheterna till böckerna att gå i taket och nu hotar de med att stoppa en eventuell uppföljare”.

Kvinnan som citeras i artikeln heter Andrea Plunket och anges vara den person ”som kontrollerar rättigheterna till Sherlock Holmes-böckerna i USA”. Hon ska ha gjort ett uttalande där hon hotar att dra tillbaka rättigheterna till en eventuell uppföljare om det finns ett homotema i den.

Aftonbladets journalist Björn Berglund har citerat från källan Female first, men tyvärr inte kollat upp sanningshalten i nyheten.

Först och främst har Andrea Plunket inga som helst rättigheter till Sherlock Holmes någonstans i världen. Men hon gör allt för att hävda det. Under namnet The Sir Arthur Conan Doyle Literary Estate slåss hon för att lägga beslag på rättigheterna. Hon har vid upprepade tillfällen förlorat mål mot Conan Doyles arvingar i amerikansk domstol och i motsvarande europeiska processer. Hon har dessutom försökt registrera varumärket ”Sherlock Holmes”, men misslyckats.

Det är inte bara Sherlock Holmes-böckerna hon hävdar att hon har rättigheterna till, utan även en rad andra av Conan Doyles verk och litterära karaktärer. Hon är förstås mer än villig att ta emot pengar för den som vill betala henne för en ”licens” att använda karaktärerna eller verken.

De amerikanska rättigheterna för Conan Doyles verk är det istället the Estate of Dame Jean Conan Doyle som hanterar genom den i Sherlock Holmes-världen mycket respekterade Jon Lellenberg. Det är även han som har hanterat rättighetsfrågan med filmbolaget Warner Bros. när det gäller Guy Ritchies film ”Sherlock Holmes”. Andrea Plunket kan alltså inte dra tillbaka några rättigheter, eftersom hon inte har några.

Att Andrea Plunket fått för sig att hon har rättigheterna till Sherlock Holmes beror på att hennes tidigare make, den amerikanske tv-producenten Sheldon Reynolds (1923-2003), ägde rättigheterna till en tv-serie om Sherlock Holmes från 1950-talet. Paret skilde sig 1990 och Andrea Plunket levde därefter tillsammans med Claus von Bülow (som Jeremy Irons gestaltat på film).

Uppdatering 5 januari: Aftonbladet har nu tagit bort den kritiserade artikeln från aftonbladet.se.

 

Här nedan återfinns det omtalade klippet ur ”Late Show with David Letterman” från 16 december 2009:

3 kommentarer på “Aftonbladet gick på Sherlock Holmes-bluff

 1. Det jag kommenterade mest på (även om det kanske inte framkom särskilt tydligt) var dock mest att jag är otroligt road över att någon kan bli så arg att de skulle hota med att dra tillbaka rättigheterna för något, oavsett om de faktiskt innehar dessa eller inte. 😛 (Detta eftersom jag läst fanfictions sedan 2001-2002 någon gång, och där finns det nästan säkert mer slash (kille/kille) än het (kille/tjej) historier, så därför tycker jag alla sådana insinuationer mest bara är underhållande, även om det kanske finns andra som tar illa vid sig. 😉 )
  Hela rättighetshärvan är väldigt intressant, däremot, och det var inte något jag tidigare visste om.

 2. Grattis till att ha fått Aftonbladet att ta bort artikeln! Kanske finns det litet hopp om mänskligheten iallafall.

  Det känns överflödigt att skriva att jag är ytterst smickrad över du överhuvudtaget känner till min blogg. Och förstås (bättre sent än aldrig): tack för länken!

  Vänliga hälsningar,
  Lisa

 3. Emelie: Jag håller med dig – det var nästintill dråpligt roligt med Plunkets reaktion. Bland sherlockianer är sådana teorier om Holmes och Watsons relation inget ovanligt. Inte för att vi verkligen tror det, men det är stundom en kul teori att försöka hitta belägg för i berättelserna. Jag kan ju avslöja att det finns ett antal filmer om Sherlock Holmes och dr Watson där de på ett mer naket sätt tar upp relationsfrågan – se under ”1975 Larry Chandler and Frank Massey” på http://special.lib.umn.edu/rare/ush/10D.html#1975 Larry Chandler and Frank Massey

  Lisa: Jag är så glad att du skriver så mycket om Holmes på din blogg – och att du gör det så bra och insatt!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen