SherlockHolmes.se

William Gillettes pjäs blir serieroman

alicefaulkner1899 hade William Gillettes pjäs ”Sherlock Holmes” världspremiär i Boston och under flera decennier in på 1900-talet sattes den regelbundet upp för fullsatta hus av olika teatersällskap. Gillette turnerade själv runt med pjäsen och kom under sin livstid att spela huvudrollen Sherlock Holmes ca 1 300 gånger. Även många europeiska länder hade stor framgång med pjäsen. I Stockholm konkurrerade tre teatrar samtidigt med var sin version av pjäsen i april-maj 1902. På sajten Sherlock Holmes på svenska scener har jag börjat föra register över några av de turnerande teatersällskap som förde ut pjäsen runtomkring i landet och jag håller även på med lite forskning kring Emil Bergendorff som var den förste svensk att spela Holmes.

Nu har Bret M Herholz omvandlat teaterstycket till en serieroman, ”Sherlock Holmes: The Painful Predicament of Alice Faulkner”. Alterna Comics ger ut boken i december 2009. På deras sajt kan man se ett antal provsidor ur albumet.

1 kommentarer på “William Gillettes pjäs blir serieroman

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen