SherlockHolmes.se

The Baker Street Irregulars får ny ledare

Världens främsta Sherlock Holmes-sällskap, The Baker Street Irregulars, är också det äldsta – grundat 1934. Det bildades närmast av en slump av författaren och journalisten Christopher Morley, som ett tema för en av de många privata lunchklubbar som han och hans vänner hade för vana att samlas kring.

Snart kom hans Holmesklubb att utvecklas till något mycket mer än bara ett svepskäl för att träffas över en måltid. Det kom att bestå av medlemmar som närstuderade Sherlock Holmes-historierna och skrev ingående artiklar om dem, samtidigt som de bortsåg från att det funnits en författare bakom berättelserna. Istället behandlade de – hälften på allvar, hälften på skoj – historierna som om dessa varit redogörelser för verkliga händelser och Sherlock Holmes och dr Watson existerat på riktigt.

General Motors-direktören Edgar W Smith tog på 1940-talet över stafettpinnen och utvecklade The Baker Street Irregulars till ett stort och betydelsefullt litterärt sällskap – bland annat med Franklin D Roosevelt och Harry S Truman som mycket Holmesintresserade hedersmedlemmar.

Sedan dess har BSI, som har sitt säte i New York, bara haft tre ytterligare ledare – det är i princip en position som man behåller på livstid, såvida man inte väljer att avgå av åldersskäl.

Det som gör sällskapet så exklusivt är att man inte kan ansöka om medlemskap, utan nya medlemmar (ca 5–10 varje år och från hela världen) utses enväldigt av BSI-ledaren. Namnet på sällskapet kommer från Sherlock Holmes beteckning på gatubarnen på Baker Street som då och då hjälpte honom med efterforskningar. Ledare för barnen hette Wiggins i berättelserna, och följaktligen går även BSI-ledaren under titeln ”Wiggins”.

Nuvarande ledaren Mike Whelan meddelade i januari i år att han bestämt sig för att träda tillbaka i och med nästa årsmöte, i januari 2020. Den som Whelan utsett till sin efterträdare är Michael Kean. För den som är nyfiken på honom och hans tankar kring sällskapet rekommenderas Rob Nunns intervju med honom på den sherlockianska bloggen ”Interesting Though Elementary”.

Läs hela intervju med Michael Kean.

Läs mer om The Baker Street Irregulars historia.

Intervju med Michael Kean
Intervju med Michael Kean

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen