SherlockHolmes.se

Ännu en förlorad Sherlock Holmes-stumfilm på DVD

Tyska Der Hund von Baskerville från 1929

För några år sedan släppte dvd-utgivaren Flicker Alley en restaurerad utgåva av William Gillettes klassiska film Sherlock Holmes från 1916. Filmen hade tidigare ansetts som förlorad, men hittades av en slump i en otydligt märkt låda i ett franskt filmarkiv. Det var stumfilmsfestivalen i San Francisco som hade låtit restaurera filmen.

Nu har Flicker Alley fått äran att ge ut ytterligare en Holmesfilm som ansågs vara förlorad: den tyska Der Hund von Baskerville från 1929 – den sista stumfilmen som gjordes om Sherlock Holmes innan ljudfilmen helt tog över. Den här gången hittades filmen i källaren under en polsk församlingsbyggnad, där en präst hade gömt den för att undgå påvens förbud mot innehav och visning av filmer i kyrkans lokaler.

Utgåvan innehåller även en blu-ray där en annan tysk Holmesstumfilm finns inkluderad: även det är Der Hund von Baskerville men den här gången från 1914.

Länk: Utgåvan av William Gillettes film Sherlock Holmes från 1916

Länk: Utgåvan av tyska Der Hund von Baskerville från 1929

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen