SherlockHolmes.se

Ett besök på The International Exhibition of Sherlock Holmes

Amerikanske Sherlock Holmes-kännaren Michael J Quigley rapporterar från den stora Sherlock Holmes-utställningen som just nu är på turné i olika stater i USA.

holmes_exhibition_ohioI onsdags hade den inofficiella officiella delegationen för The Diogenes Club of Washington, DC (jag själv och Gary Miller) lyckan att bevista The International Exhibition of Sherlock Holmes på COSI i Columbus, Ohio. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss. Vi hade hört rapporter om att utställningen var ”okej” eller ”medioker”, så förväntningarna var låga. Men vi blev båda positivt överraskade!

Vi möttes av en väldigt bra framställd och fantasifullt interaktiv utställning som började med det viktigaste och mest grundläggande när det gäller Sherlock Holmes: hans skapare. I det första rummet presenterades sir Arthur Conan Doyle, speciellt hans medicinska studier hos dr Joseph Bell, mannen som senare kom att utgöra inspirationen till Holmes. Det fanns till och med ett handskrivet brev från Conan Doyle till Bell som gav honom äran att vara inspirationen till den store detektiven. I detta rum fanns också tidiga utgåvor av ”The Adventures of Sherlock Holmes” och ”The Memoirs of Sherlock Holmes”, ett faksimil av Beeton’s Christmas Annual (i vars originalutgåva Sherlock Holmes för första gången presenteras i tryck), och flera originalillustrationer av amerikanen Frederic Dorr Steele (USA:s motsvarighet till Sidney Paget).

Nästa rum var utformat att se ut som Londons tunnelbana under den viktorianska eran. Under varje valvbåge fanns ett kriminaltekniskt tema: ballistik, kosmetika, botanik och optik. Min favorit bland dessa teman var optik, där man kunde kika genom ett mikroskop och jämföra jordprover av sand, dy, lera, lerjord och torv. Hur många gånger har inte Sherlock Holmes lyckats lista ut var en klient eller Watson befunnit sig, bara genom fläckar av lera eller gyttja på byxor och skor? Det var så här han tillskansade sig sin förmåga.

Nästa rum var det vackert återskapade vardagsrummet på 221b Baker Street. Här kunde man hitta många välbekanta föremål som alla sherlockianer känner igen – den persiska toffeln, fiolen, vaxdockan med ett kulhål i huvudet, porträtten på dr Beecher och general Gordon, ett syrafläckat bord fullt med kemiutrustning, ja listan kan göras lång … En sak som fanns i detta rum – och som saknas i många liknande kopior av vardagsrummet – var perukstockar där peruker och mustascher för förklädnader förvarades.

Precis som i så många av Holmesberättelserna inleddes ett äventyr även här på Baker Street. Holmes hade lämnat ett inspelat meddelande (på en fonograf från den tiden) rörande ett mysterium som han ville ha vår hjälp med. Han gav oss fakta och vi blev hans hjälpredor – precis som gatubarnen som han kallade för ”the Baker Street Irregulars” – och vi förberedde oss för att assistera den store detektiven. ”The game is afoot!”

Nästa rum var en fullskalig modell av en brottsplats. Det hade skvätt blod på väggen, det fanns ett kulhål ovanför spisen, en krossad Napoleonbyst låg på golvet och en delvis bränd frökapsel syntes i en tändsticksask. Där fanns också några dokument samt fotspår i sanden utanför dörren. Vad i hela friden kunde ha hänt här? Det blev vår uppgift att undersöka bevisen. I rummet med de kriminaltekniska utställningarna hade vi lärt oss Mästarens metoder och för varje kunskapsområde vi gått igenom hade vi fått stämpla i de speciella anteckningsböcker som vi försetts med. Nu var det dags att tillämpa dessa metoder.

Vi läste igenom olika polisrapporter och sedan uppmanades vi att prova våra teorier mot bevisen framför oss. Med viss möda utförde vi experiment som rörde varje aspekt av brottet och noterade våra resultat i anteckningsböckerna genom att stansa ut små hål med en speciell apparat. När vi hade avslutat vår utredning placerade vi anteckningsboken med alla hålen ovanpå en tidningskolumn för att avslöja ett hemligt meddelande från Holmes. Han gav oss besked om att gå till en viss plats och avslöjade där lösningen på mysteriet, men man kunde bara få det hemliga meddelandet om man hade lyckats lista ut varje del av brottet.

Nästa rum var fyllt av filmaffischer, manus, bilder och rekvisita från filmerna med Robert Downey Jr, CBS tv-serie Elementary och en del saker från BBC:s Sherlock. Här fanns också sherlockianska samlarföremål och andra småtryck. The Baker Street Journal och The Sherlock Holmes Journal fanns i en monter som berättade om hur en pseudoforskning skapats kring denna litterära ikon och hur sällskap som The Baker Street Irregulars hjälper till att ”keep green the memory” av Mästaren.

Slutligen överskred utställningen fiktionen helt och hållet genom att ta Sherlock Holmes kriminaltekniska metoder och brottsplatsutredningar från den viktorianska eran och binda ihop dessa med moderna kriminaltekniker och hur de löser brott på ungefär samma sätt, men med bättre verktyg.

Gary och jag tillbringade två timmar på utställningen. Vi hade kul och lärde oss faktiskt en del som vi inte redan visste. Vi rekommenderar denna utställning till alla Holmesintresserade som har möjlighet att resa till Columbus. Utställningen flyttar till St Louis i september. Vi rekommenderar att man bokar biljetter för en tidig entrétid (vi var där kl 10.30, strax efter att de öppnade). Detta medför att det är färre barn som rör sig kring de interaktiva utställningsföremålen och montrarna. Fotografering är inte tillåten på utställningen. Men det finns en trevlig souvenirbok till försäljning.

”The game is afoot” i Columbus!

/Michael J Quigley

(översättning: Mattias Boström)

Läs mer om utställningen, som är framtagen av bl a The Conan Doyle Estate, Ltd.

Utställningen har ingen koppling till Museum of Londons kommande Sherlock Holmes-utställning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen