SherlockHolmes.se

Från Holmes till Sherlock – några recensioner

Den 21 augusti 2013 utkom Mattias Boströms 514 sidor långa populärhistoriska berättelse Från Holmes till Sherlock. Redan några dagar före utgivningen hade Aftonbladet en helsidesrecension av boken och även i övrigt har mottagandet varit mycket gott. Här är några pressröster:

”En alldeles utmärkt bok om Sherlock Holmes. … Läs den!” (Leif GW Persson, Expressen)

”…en sagolik biografi över Conan Doyle och blandningen av välsignelse och förbannelse som Sherlock Holmes skänker honom och familjen. Turerna och striderna kring varumärket Holmes är intrikata och lika spännande som en detektivroman. … en glädjekälla för alla läsare.” (Per Erik Tell, Kristianstadsbladet)

”[Conan Doyles] historia är också historien om den kommersiella bok- och tidningsbranschens framväxt och Boström berättar den väl. Han nämner själv vilka föregångare han lärt sig de effektiva knepen av. Jag kan inte motstå suget när han undanhåller mig avgörande information i en klassiskt cliff-hanger; hör på oss igen, kära radiopublik, samma tid nästa vecka. […] Jag frågar mig också om Mattias Boström inte går för långt, till och med för mig, i detaljgrävandet. Men han är bra på att göra materialet levande… […] Ju närmre nutiden boken kommer ju tydligare blir det att detta är en historia, via ett enda tydligt exempel, om populärkulturens mekanismer. Och det är ju intressant.” (Helsingborgs Dagblad)

”Självklart är det här i första hand en bok av en entusiast för entusiaster. Men. Också vi som gärna läser deckare och kanske tycker att Sherlock Holmes känns nattstånden har mycket att hämta.
Boström är extremt kunnig och skriver med lätt hand. Att han ibland fiktionaliserar detaljer på ett sätt som kan gå att ifrågasätta gör faktiskt inte så mycket. Inte heller att man på vissa punkter får veta mer än man egentligen behöver.
”Från Holmes till Sherlock” lär bidra till att öka intresset för den första riktigt stora deckarhjälten.” (Jönköpings-Posten)

Fler recensionscitat finns på Mattias Boströms blogg: här och här.

Läs mer om boken

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen