SherlockHolmes.se

Vykortsutställning om Stockholm vid sekelskiftet

Norrmalmstorg_mindre

Postmuseum i Stockholm har sedan i maj 2009 haft en tillfällig vykortsutställning med stockholmsmotiv från åren kring sekelskiftet 1900. Om du vill se utställningen får du dock skynda dig, den håller endast på fram till 10 januari 2010.

Så här presenteras utställningen på Postmuseums sajt:

Utställningen är en hyllning till vykortet, Stockholm och dess samlare! Ett mycket populärt samlarområde bland vykortssamlare är Stockholm med omnejd. Utställningen presenterar fyra olika samlare och hundratals vykort tillsammans med bilder, föremål, bildspel och film. Vykortet slog igenom på allvar på Stockholmsutställningen 1897. Många ville skicka de vackra vyerna som skapats av konstnären Anna Palm speciellt för utställningen. Några år senare kunde man hitta nästan vilken liten gatstump som helst avbildad på ett vykort. Det skickades så mycket vykort att det då nya Centralposthuset på Vasagatan kallades för vykortshuset då det till stor del finansierades av portointäkterna från vykorten.

Många av vykorten på utställningen kommer från Alfred Wirströms (1865-1915) samling. I samband med utställningen har Postmuseum och Bokförlaget Arena låtit sammanställa alla de ca 700 vykorten i Wirströms samling till ett bokverk i fyra volymer, som antingen kan köpas separat eller i en box. Att bläddra i dessa böcker är som att färdas i en tidsmaskin. Jag kan varmt rekommendera dem.

 

Fotografiet här upptill föreställer Norrmalmstorg och är hämtat ur Alfred Wirströms samling. Foto: Postmuseum.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen