SherlockHolmes.se

Digitaliserade tidningar från sekelskiftet

Tidningssida390Kungliga Biblioteket håller sedan några år tillbaka på med ett stort digitaliseringsprojekt när det gäller svenska dagstidningar. Häromveckan lanserades det första delmomentet i en betaversion. På webbplatsen finns för närvarande drygt 200 000 tidningssidor ur 24 olika tidningar, företrädesvis landsortspress och i många fall omfattande decennierna kring sekelskiftet. Den som söker på ”Sherlock Holmes” får 35 träffar och ”Conan Doyle” 45 träffar. Men det finns säkert ett visst mörkertal eftersom OCR-inscanningen ibland misstolkar bokstäver och då missar sökningen just det ordet. Tjänsten är fantastisk och även om urvalet än så länge är ganska begränsat kan man bli sittande i timmar och läsa gamla notiser och annonser. Ännu bättre blir det förstås när projektet lanserar ytterligare tidningssidor – mycket kommer att hända på den fronten under de närmaste åren.

Som en följd av att KB lanserade denna nättjänst startade jag tillsammans med ett antal medredaktörer sajten Hvad nytt? som återuppväcker gamla tidningsnotiser från sekelskiftet.

Vill man istället söka i amerikanska tidningar från samma tid så är det Chronicling America som gäller. Det är en sökbar digital databas med amerikanska tidningssidor från 1880 till 1922. Projektet finansieras av The National Endowment for the Humanities och The Library of Congress. Mer än en miljon tidningssidor finns nu inscannade. Söker man på ”Sherlock Holmes” får man 352 träffar och ”Conan Doyle” ger 303 träffar.

Brittiska dagstidningen The Times har själva gjort slag i saken och i Times Archive kan man söka  i tvåhundra års tidningar, från 1785 till 1985. En sökning på ”Sherlock Holmes” genererar hela 2 757 träffar och ”Conan Doyle” ger 3 484 träffar! En del av materialet kan man läsa gratis, men för att ha full tillgång till arkivet måste man betala en avgift.

Det finns massor med bortglömda nyheter – nu är det dags att återuppväcka dem!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen