SherlockHolmes.se

Minnessajten om John Bennett Shaw

Hemsida om John Bennett Shaw
Klicka för att komma till sajten

John Bennett Shaw (1913–1994) var världens främste sherlockian. Så här beskrivs han i Från Holmes till Sherlock:

”John Bennett Shaw brukade säga att han samlade med en dammsugares urskiljningsförmåga. Han visste exakt vad han höll på med: att skapa en gigantisk samling med Sherlock Holmes-saker för att kunna visa på Holmes position inom populärkulturen. Om Shaw hörde talas om något Sherlockrelaterat var han tvungen att skaffa det och i vanliga fall skänkte människor det till honom. Huvuddelen av föremålen förvarades i en annan byggnad, ett stort skjul i trädgården, även det byggt av lersten. Där förvarade han också all korrespondens, för det krävdes rejält med utrymme för att få plats med den.

För en hel generation sherlockianer fanns det ingen som var så viktig som Shaw. Under senare år hade han turnerat på universitet över hela USA och arrangerat populära tredagars workshops om Sherlock Holmes, och han var alltid mycket uppmuntrande mot varje enskild deltagare. Hans adress fanns spridd överallt och otaliga människor med ett begynnande Sherlock Holmes-intresse skrev till honom och ville veta mer om detektiven, vilka sällskap man kunde gå med i eller något annat av sherlockiansk karaktär. Det var så Shaw ville ha det. Han var drivkraften i den sherlockianska världen och ivrig att se till att nykomlingar kopplades ihop med andra. Om det bara hängde på en enda person att intresset för Sherlock Holmes fortsatte och dessutom växte, så var den personen John Bennett Shaw.”

Shaws samling finns numera som en del av The Sherlock Holmes Collections på University of Minnesota Library.

Sherlockianen Jim Hawkins, som var vän till John Bennett Shaw, har nu skapat en mycket läsvärd minnessajt om Shaw. Där har han samlat texter, minnen och foton från ett stort antal av Shaws vänner. Sajten ger inte bara en inblick i Shaws liv, utan också en bild av den sherlockianska världen under främst 1970- och 1980-talet.

Länk: https://www.johnbennettshaw.com

2 kommentarer på “Minnessajten om John Bennett Shaw

  1. Thank you, Mattias, for mentioning our website honoring and remembering Sherlock Holmes. I remember that you contacted me about my friendship with Shaw when you were translating your incredible book, From Holmes to Sherlock. That inspiration was all I needed to get to work on the Facebook page and the web site. Thank you!

  2. Jim, I’m really happy you created the Shaw website! When I wrote ”From Holmes to Sherlock”, it was difficult to find one single source that could give me all the information I needed about Shaw. Instead I found small bits here and there. With your website that situation has totally changed. Thanks! /Mattias

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen