SherlockHolmes.se

Sidney Pagets illustrationer samlade

Sherlock Holmes illustration av Sidney Paget
Sherlock Holmes illustration av Sidney Paget

Det var Arthur Conan Doyle som skapade Sherlock Holmes, men mannen bakom hans skarpskurna utseende var definitivt Sidney Paget. När författaren började skriva om mästerdetektiven i novellform för familjetidskriften The Strand Magazine så var det Sidney Paget som fick i uppdrag att illustrera berättelserna. Ny förbättrad tryckteknik gjorde att man hade minst en illustration per uppslag, och Paget kom att skapa totalt uppåt 360 illustrationer åt Holmesberättelserna innan han gick bort alltför tidigt och andra illustratörer fick ta över jobbet.

I The Complete Paget Portfolio har Nicholas Utechin samlat alla dessa teckningar i utsökta reproduktioner av originalpubliceringarna. Men den riktiga godbiten är att ett drygt tjugotal av konstverken – för det är de verkligen – finns med som originalmålningar. Sidney Pagets teknik med vattenfärg i svartvitt och olika gråa nyanser är utsökt.

Boken har publicerats av Wessex Press och kan endast direktbeställas från dem. Den finns alltså inte hos några nätbokhandlare.

Länk: http://wessexpress.com/html/paget.html

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen