SherlockHolmes.se

En modern kvinnlig Watson – ”They Might be Giants”

Gästskribent: Ted Bergman

Det amerikanska TV-bolaget CBS aviserar att man ämnar lansera en ny Holmesserie som utspelas i modern tid med en kvinna i rollen som Watson. Det fick mig att minnas en annan Holmespastisch som utspelas i modern tid – James Goldmans gripande pjäs They Might be Giants.

Pjäsen sattes först upp i London 1960. Men då författaren ej blev nöjd med resultatet blev den liggande tills 1971 då den återuppstod som en sympatisk och varmt mänsklig film hos Universal, regisserad av Anthony Harvey och med de tidigare Oscarsbelönade skådespelarna George C Scott och Joanne Woodward i huvudrollerna. Samtidigt lät Goldman publicera pjäsen som illustrerad pocketbok.

Filmens handling är förlagd till 1970. När den förmögne och framgångsrike New York-advokaten Justin Playfairs hustru avlider kullkastas hela hans värld. Chocken driver honom in i ett psykotisk tillstånd där han, fjärmande sig från den reella världen, lever sig in i och identifierar sig med Sherlock Holmes. Han skaffar sig dennes kläder, deerstalker, violin och pipa och tillbringar sin tid i hemmet i ett iordningställt laboratorium.

Under sin behandling på en psykklinik tilldrar Playfair sig den ensamstående psykologen Dr Mildred Watsons intresse. Playfair är först misstänksam men när han får höra hennes namn släpper han under terapeutiska samtal in henne i sin nya värld. Deras från början professionella relation utvecklas känslomässigt och Mildred Watson, fängslad av Playfairs patos, integritet och oförminskade intelligenta kapacitet, blir hans följeslagare under en allt intensivare surrealistisk odyssé i New York där de letar efter spår och antydningar från professor Moriarty. De mest vardagliga föremål och händelser får en ny logisk tolkning och innebörd och blir till delar av ett hotfullt sammanhang. Under sin ovillkorliga kamp mot brottslighet och orättvisor möter Playfair och Watson flera färgstarka personligheter som ställer upp för att hjälpa dem.

Den sympatiska och känslosamma filmen utmynnar i att Playfair och Watson blir alltmer beroende av varandra mot den övriga världen. Filmen har en litterär kvalitet – många biobesökare förstod den ej medan den för andra upplevdes som något av en kultfilm. Den visades på sin tid även i Sverige och finns sedan år 2000 tillgänglig på DVD om någon kan finna den – på svenska under den fantasilösa titeln Kanske en Sherlock Holmes. Jag äger Goldmans illustrerade pocketutgåva hos Lancer Books men den är ganska sällsynt, senast såg jag en antikvarisk notering på 125 dollar.

/ Ted Bergman

Läs mer artiklar av Ted Bergman på hans sajt

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen